Geen octrooi voor planten door biologische processen

In de Europese Unie kan geen octrooi meer worden verkregen voor planten (en dieren) die uitsluitend door middel van essentieel biologische processen, zoals kruising en selectie, zijn ontstaan. Dat heeft het hoogste orgaan van het Europees Octrooibureau, de Grote Kamer van Beroep (de Enlarged Board of Appeal), op 14 mei 2020 beslist.

De beslissing van 14 mei 2020 in de “Pepper”-case volgt op een roerige, veelbesproken periode waarin zowel de relevante wetgeving als de interpretatie daarvan zijn veranderd.

Artikel 53 (b) van het Europees Octrooiverdrag bepaalt al geruime tijd dat essentieel biologische processen niet mogen worden geoctrooieerd. Maar de opvatting van het Europees Octrooibureau was sinds 2015 dat octrooien wel konden worden verkregen voor planten en dieren die uit die essentieel biologische processen voortkomen.

Nieuwe bepaling

Op 1 juli 2017 werd vervolgens artikel 28 (2) van het Europees Octrooiverdrag geïntroduceerd. Dat artikel bepaalt dat géén octrooi mag worden verleend voor planten en dieren die uitsluitend met essentieel biologische processen zijn ontstaan. De opvatting van het Europees Octrooibureau uit 2015 leek hiermee dus niet langer geldig.  

Desondanks besliste de Technische Kamer van het Europees Octrooibureau in 2018 dat ongeacht het nieuwe artikel 28 (2) toch wél een octrooi kon worden verleend voor planten en dieren ontstaan uit essentieel biologische processen. Dat leidde tot veel kritiek en discussie.  

Een octrooihouder kon zo in principe het alleenrecht krijgen op eigenschappen die van nature in planten en dieren voorkomen. En dat terwijl het Europees Octrooiverdrag anders leek te bepalen sinds de introductie van artikel 28 (2). Er ontstonden dan ook zorgen over het risico dat onze voedselvoorziening in handen zou komen van een paar grote bedrijven.  

Ommekeer

Met de beslissing van 14 mei 2020 is het Europees Octrooibureau teruggekomen op haar beleid sinds 2018. Het nieuwe beleid is nu in lijn met de tekst van artikel 28 (2) van het Europees Octrooiverdrag. Voor planten en dieren kan voortaan geen octrooi meer worden verkregen “if the claimed product is exclusively obtained by means of an essentially biological process or if the claimed process features define an essentially biological process”.

Dit verklaart ook waarom de beslissing van 14 mei 2020 met terugwerkende kracht ingaat per 1 juli 2017. Octrooien die zijn ingediend voor 1 juli 2017 blijven overigens geldig of kunnen alsnog worden verleend.

Klik voor het perscommuniqué of de volledige beslissing van de Enlarged Board of Appeal.

Meer weten?  

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande vragen? Of heeft u wellicht vragen over kwekersrecht?

Neem dan gerust contact op met Ernst-Jan Louwers of Eva van Groezen.