Verlenging kwekersrecht van 25 naar 30 jaar voor bepaalde soorten

De Europese Commissie heeft op 20 oktober 2021 ingestemd met een voorstel uit 2016 om de kwekersrechten voor bepaalde soorten met 5 jaar te verlengen. Het EU-wijde kwekersrecht is geregeld in Verordening nr. 2100/94 inzake het communautaire kwekersrecht.

Soorten

De wijziging geldt voor bloembollen, asperges, houtig kleinfruit (zoals frambozen en blauwe bessen) en houtige sierplanten. Door de verlenging zijn de soorten nu beschermd voor een periode van 30 jaar in plaats van de oorspronkelijke 25 jaar. De Verordening die de verlenging regelt, treedt op 15 november 2021 in werking. Voor bomen, wijnstokken en aardappelen gold de langere termijn al.

Achtergrond

De reden voor de verlenging ziet op de tijdrovende kweekprocessen van de betreffende planten en bollen. Het uitontwikkelen tot een onderscheidend, uniform en stabiel ras (vereist voor verlening van kwekersrechten) en de vermeerdering kan meerdere jaren in beslag nemen. Het bereiken van het marktpotentieel is bovendien een onzeker, langdurig proces.

De extra 5 jaar zou moeten helpen bij het terugverdienen van de gedane investeringen in bijvoorbeeld R&D (research and development). Het zou nu voor telers aantrekkelijker moeten worden om investeringen te doen en middelen in te zetten om tot nieuwe soorten te komen. Al met al zal de verlenging volgens het Europees Parlement leiden tot een groei van innovatie.

Contact

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met Ernst-Jan Louwers of Eva van Groezen.