World Intellectual Property Day – 26 april 2017 – “Innovation: Improving Lives”

wipo_ipday2017_hero_banner_1280

Op 26 april 2017 is het World IP Day. Deze dag is door de WIPO (World Intellectual Property Organization) in het leven geroepen om wereldwijd aandacht te vragen voor het thema intellectueel eigendom en de manier waarop dit innovatie en creativiteit stimuleert. Het thema van World IP Day 2017 is “Innovation: Improving Lives”.

Zie ook de website van het BBIE (Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom) en het Octrooicentrum Nederland.

Kansen met intellectuele eigendom

Aandacht voor bescherming van intellectuele eigendom is vandaag de dag misschien wel belangrijker dan ooit. Laat de kaas niet van uw brood eten: bekijk tijdig de mogelijkheden van passende bescherming van uw idee, uitvinding, methode, nieuw plantenras, productnamen of benamingen voor uw diensten, merk, productvormgeving, design of andere creatie.

Maak eens een lijstje van mogelijke voorwerpen van IE-rechten die voor u van belang zijn (bijv. met de checklist van het BBIE). U zult versteld staan wat u aan waarde in huis heeft. Maar heeft u die wel goed beschermd?

Actief management en handhaving

Met bescherming alleen houdt het niet op maar begint het eigenlijk pas. U zult intellectuele eigendom actief moeten onderhouden en managen en actief moeten optreden tegen eventuele inbreuk.

Goede contracten zijn nodig voor het gebruik van uw rechten door anderen of bijv. in gezamenlijke R&D- en innovatieprojecten. Ook is het verstandig om de rechten en ook bijv. domeinnamen en de rechten op uw website in de juiste vennootschap onder te brengen, los van uw risicodragende onderneming.

Wellicht komt u erachter dat u kosten kunt besparen bijv. door voor u zinloze IP-rechten niet langer in stand te houden or dergelijke rechten aan anderen in licentie te geven of te verkopen.

Meer weten over bescherming, handhaving/inbreuk, exploitatie of samenwerken?

Lees verder op onze website over intellectuele eigendom en innovatie. Aarzel ook niet om ons gewoon even te bellen of mailen.

Hieronder kunt u een filmpje bekijken van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en anderen.